Pantai Tran Phu, Nha Trang Vietnam

Dalam masa kurang dari minggu saja, kita akan menyambut tahun 2018.

Tentunya, banyak perancangan baru yang akan dilakukan untuk memenuhi kalendar tahun hadapan. Antaranya adalah merancang untuk bercuti. Sekarang ni, tak kiralah bajet besar atau ciput cukup-cukup makan, semua orang ingin bercuti.

Soal destinasi percutian dekat atau jauh – itu belakang kira. Yang penting, kita dapat rehatkan minda di bumi asing untuk seketika.

Antara destinasi yang semakin popular di kalangan remaja terutamanya golongan backpackers pada tahun 2017 adalah negara-negara ASEAN. Lihat je pada posting gambar kawan korang di Instagram, argh jealous!

REMAJA nak senaraikan tiga buah negara yang mungkin jarang korang pertimbangkan untuk pergi. Bila dah pergi nanti, jangan lupa belanja gambar di Instagram dengan hashtag #majalahremaja dan #airasia okay!

 

1. SIHANOUKVILLE, KEMBOJA

Kemboja mempunyai kombinasi tempat menarik dan berbeza untuk dikunjungi. Jika korang gemarkan pantai, mereka ada antara pantai tercantik di ASEAN. Jika nak lasak dan sanggup meredah hutan untuk ke air terjun, pun ada di Kemboja.

Sihanoukville

Kawasan pantai seperti Serendipity Beach adalah antara yang popular dengan pelbagai pilihan hotel, restoran dan kedai. Tetapi jika inginkan suasana yang lebih tenang, korang boleh ke Otres Bea.

Pantai Otres Bea mempunyai feel yang lebih santai. Kunjungi juga pasar Sabtunya yang dipenuhi penjual kraf, muzik live band, makanan dan macam-macamlah.

Air terjun Kbal Chhay

Terletak di Khan Prey Nup kira-kira 16 kilometer arah utara dari pekan Sihanoukville, air terjun Kbal Chhay berketinggian 3 ke 5 meter dan airnya berasal dari pelbagai sumber asli bukit-bukau.

Masa terbaik untuk ke sini adalah pada musim hujan iaitu antara Julai hingga Oktober kerana pemandangan air yang mengalir amatlah cantik.

Pulau Koh Rong Samloem

Tak sah ke Kemboja kalau tidak mencuba aktiviti selam skuba. Hanya sejauh 2 jam perjalanan dari pekan, korang boleh ke spot skuba popular seperti di Pulau Koh Rong Samloem dan Pulau Koh Tan.

Musim terbaik untuk melihat hidupan laut di sana adalah dari bulan Oktober hingga Jun di mana visibilty range korang di dalam laut adalah sekitar 10-25 meter. Kedalaman lautnya yang cetek (15 meter) juga eksplorasi batu karang dan hidupan laut.

Dekat sini juga menyediakan aktiviti lain seperti island hopping dan trip memancing. Pilih pakej bot waktu pagi iaitu ‘Full-day Island Cruise’ yang pergi ke tiga pulau berbeza untuk aktiviti snorkelling, mandi dan kayak.

Bokor Mountain

Juga terletak kira-kira 2 jam daripada pekan juga, jika korang sukakan sesuatu yang lasak semasa melancong, pastikan trip ke Bokor Mountain ada di dalam itenarari masing-masing.  Luangkan masa sehari suntuk untuk menikmati pemandangan pulau dan lautan yang sangat cantik dari atas bukit.

IKLAN

Di situ juga ada terletak beberapa bangunan kolonial hasil peninggalan jajahan Perancis dulu seperti Old French Palace yang dibina pada tahun 1920. Sekali pandang kabus yang ada di Bokor Mountain ni, macam berada di Nepal pula. Cantik nak OOTD sis!

Penerbangan AirAsia dari Kuala Lumpur ke Sihanoukville Kemboja adalah sekerap 4 kali seminggu (Isnin, Rabu, Jumaat dan Ahad)

 

2. LUANG PRABANG, LAOS

Air terjun Kuang Si.

Jika di Malaysia, kita mempunyai bandar UNESCO di Melaka dan Georgetown, Pulau Pinang. Di Laos pula, bandar Luang Prabang telah diberikan penghormatan sebagai bandar bersejarah oleh UNESCO sejak tahun 1995 lagi.

Terletak di bahagian utara Laos, Luang Prabang telah disenaraikan sebagai antara destinasi percutian paling diminati di dunia. Selain Sungai Mekong yang sememangnya popular dengan panorama kuil tradisional, apa je lagi yang menanti pelancong di sana?

Dara Market

Terutamanya untuk perempuan, jika ingin membeli kain tradisional yang dinamakan ‘Lao Sin’ di Laos, kunjungi Dara Market di jalan Ratsavong atau Night Market di jalan Sisavangvong.

Dua buah pasar ini merupakan pasar tertua di bandar Luang Prabang dan menawarkan barangan pada harga berpatutan. Selain daripada kain, di sini juga menjual kopi popular dan roti baguette yang diwarisi daripada zaman penjajahan Perancis dulu.

Mata wang tempatan mereka ialah Kip. Tetapi, Thai Baht dan US Dollar juga diterima di kebanyakan kedai di Luang Prabang.

Ban Phanom juga menjual ‘Lao Sin’.

Tak cukup lagi dengan shopping kain?

Okay, why not korang melawat Ban Phanom pula. Ia merupakan sebuah perkampungan kecil, 10 minit dari tengah bandar Luang Prabang dengan menaiki tuk tuk.

IKLAN

Di sana, banyak keluarga yang telah membuka perniagaan tekstil tradisional yang cantik sama ada kain kapas atau sutera.

Dua lagi tempat yang menawarkan kedai menjual kain adalah di Ban Xieng Lek dan Ban Xang Khong. Lepas habis melihat demonstrasi pekerja menenun kain, apa lagi, belilah!

Air terjun Kuang Si

Korang mesti pernah tengok gambar ini di google search kan?

Kawasan air terjun yang mempunyai aliran air berwarna turquoise ini hanya terdapat di Luang Prabang je. Ia mempunyai warna air sedemikian dek kerana adanya sumber mineral asli seperti kuprum di kawasan tersebut.

Pada musim hujan, warnanya berubah kepada hijau gelap pula. Untuk ke air terjun Kuang Si, ambil tuk tuk atau van sejauh 25 kilometer dari bandar. Kawasan air terjun ini dibuka dari jam 8 pagi hingga 5.30 petang dan bayaran masuk untuk dewasa adalah 20,000 Kip seorang.

Satu lagi air terjun cantik yang boleh korang kunjungi ialah air terjun Tad Sae yang mempunyai struktur jambatan criss-crossing di atas permukaan air.

(Foto atas dan bawah) Air terjun Tad Sae

Berdekatan dengannya terdapat taman gajah di mana korang boleh memberikan makanan kepada mereka.

Penerbangan AirAsia dari Kuala Lumpur ke Luang Prabang Laos adalah sekerap 4 kali iaitu pada hari Isnin, Rabu, Jumaat dan Ahad.

IKLAN

 

3. NHA TRANG, VIETNAM

Selain daripada bandaraya Hanoi dan Ho Chi Minh di Vietnam, satu lagi destinasi baru mula menarik kunjungan pelancong dari Malaysia.

Nha Trang, sebuah kawasan marin terbesar di Vietnam yang mempunyai taman tema air terapung di Cam Hai Dong dan pantai Long Beach yang cukup cantik.

Vinpearl Land

Ibarat Disneyland di Nha Trang!

Vinpearl Land ialah kawasan resort yang mempunyai tarikan taman tema air, taman tema kering dan hotel berstatus 5 bintang.

Jika tak menetap di sana pun tak apa. Korang boleh ke Vinpearl Land melalui bot atau dengan menaiki kereta kabel Vinpearl dari mainland yang memakan masa 15 ke 30 minit.

National Oceonographic Museum of Vietnam

The National Oceonographic Museum of Vietnam menawarkan lebih 20,000 hidupan marin dan ada di antaranya merupakan spesis terancam yang dipelihara.

Kawasan tarikan marin ini adalah antara yang paling lama telah ditubuhkan di rantau ASEAN (sejak 1922). Bayaran masuk ke muzium ini adalah sekitar Vietnam Dollar 30,000 untuk dewasa.

Thap Ba Hot Spring

Thap Ba Hot Spring merupakan salah satu kawasan air panas yang paling popular di rantau ASEAN kerana ia ada menyediakan pelbagai jenis tanah lumpur asli yang boleh dilumurkan ke atas badan.

Selain itu, Thap Ba juga ada menawarkan kolam renang yang berisi air mineral, kerlas!

Penerbangan AirAsia dari Kuala Lumpur ke Nha Trang Vietnam adalah sekerap 7 kali seminggu.

================================

So selepas ini, tak perlu lagi nak travel jauh-jauh ke Eropah lah, ke Amerika lah. Kita masih mempunyai pelbagai destinasi menarik di rantau sendiri dengan bajet yang berpatutan. Lets!