Weeekly sekali lagi memenangi kategori Artis Baru Wanita Terbaik!

 

Obviously, hujung minggu ini adalah masa yang sibuk bagi peminat dunia K-pop untuk mengikuti dua buah acara anugerah.

Berlangsung berturut-turut sejak Melon Music Awards (MMA) 2020 semalam, hari ini pula menyaksikan perebutan anugerah di Mnet Music Awards (MAMA) 2020.

ARTIKEL BERKAITANBTS Menang Besar, Blackpink Tak ‘Kempunan’ Di Melon Music Awards – REMAJA

MAMA 2020 masih berlangsung semasa artikel ini ditulis dan tidak semua pemenang kategori yang dipertandingkan telah diumumkan. Namun apa yang pasti, salah satu pemenang yang telah diumumkan berjaya mencuri perhatian netizen.

Grup yang dimaksudkan itu ialah Weeekly yang sekali lagi berjaya membawa pulang kategori Artis Baru Perempuan Terbaik untuk kali ketiga berturut-turut sejak minggu lalu.

3 Kali Bolot Kategori Rookie Wanita Terbaik, Siapa Sebenarnya ‘Weeekly’?
Weeekly di Asia Artist Awards 2020, minggu lalu. Sumber: Instagram @_weeekly

Justeru, ramai K-Poppers di Malaysia yang tertanya-tanya siapakah gerangan Weeekly ini memandangkan ramai yang lebih ‘familiar’ dengan artis lain dalam kategori tersebut seperti Secret Number.

Ini adalah 4 info ringkas mengenai Weeekly.

IKLAN

 

01

Weeekly pada mulanya dikenali dengan nama PlayM Girls & FAVE Girls sebelum menetapkan nama grup mereka sebagai Weeekly (ya memang ada 3 E di situ, bukan typo ya!) sebelum melakukan debut.

 

02

Weeekly dianggotai oleh 7 orang ahli iaitu Monday, Soeun, Jaehee, Soojin, Jiyoon, Jihan dan Zoa. Sejak debut pada akhir bulan Jun tahun ini menerusi album We Are, grup di bawah label Play M Entertainment. Yes guys, mereka merupakan junior kepada grup Apink selepas tempoh 10 tahun!

IKLAN
3 Kali Bolot Kategori Rookie Wanita Terbaik, Siapa Sebenarnya ‘Weeekly’?
Weeekly di Melon Music Awards 2020 semalam. Sumber: Instagram @_weeekly

 

03

Jelas, Secret Number lebih popular di Malaysia berbanding Weeekly. Tapi tahukah korang bahawa Weeekly cukup popular di Korea Selatan.

Catatan penjualan album fizikal mereka juga jauh meninggalkan Secret Number iaitu kira-kira 40,100 keping berbanding 6,200 yang dicatatkan oleh Secret Number. Itu adalah salah satu faktor utama bagaimana mereka terpilih untuk membawa pulang kategori Rookie Wanita Terbaik tahun ini.

3 Kali Bolot Kategori Rookie Wanita Terbaik, Siapa Sebenarnya ‘Weeekly’?

IKLAN

 

04

Menariknya, single debut Weeekly yang berjudul Tag Me (@Me) sebenarnya digubah sendiri oleh komposer tempatan, Audi Mok yang popular dengan lagu seperti Cinta Datang Lagi (Dina Nazir) dan Generasiku (OAG)

Sehingga kini, video muzik Tag Me telah menerima lebih 15 juta tontonan di YouTube.

*