Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Remaja kini berada di dalam aplikasi   
Home Berita 2 Presiden Indonesia Ini Pernah Minta Maaf Tentang Jerebu, Masalah Tetap Berlaku

2 Presiden Indonesia Ini Pernah Minta Maaf Tentang Jerebu, Masalah Tetap Berlaku

Saban tahun, apabila jerebu berlaku, Indeks Pencemaran Udara akan menunjukkan bacaan tidak sihat. Bagi mengelak masalah berkaitan kesihatan, rakyat Malaysia disarankan untuk memakai penutup mulut, tidak berada di kawasan terbuka, kerap minum air masak selain  lain-lain nasihat-nasihat lagi.

Masalah jerebu akibat pembakaran hutan tanah gambut untuk pertanian di Indonesia biasanya melibatkan jutaan hektar (2.6 juta hektar melibatkan kerugian RM62 bilion) di mana kita bagaikan sudah terbiasa melihat langit seakan mendung seperti tiada matahari keluar. Masa yang sama, kita akan terasa sesak nafas, mata pedih dan lain-lain simptom bila jerebu melanda.

Hari ini, Presiden Indonesia, Joko Widido atau mesra di sapa Jokowi mengakui MALU dengan Malaysia dan juga Singapura akibat jerebu yang melanda disebabkan pembakaran terbuka dilakukan. Pak Jokowi juga berkata di Twitternya dua hari lalu yang beliau  akan memecat mana-mana anggota bomba yang gagal memadamkan kebakaran tersebut.

Untuk info kita semua, masalah jerebu ini sudah berlaku sejak 1975 lagi dan tahun-tahun sebelum ini lebih kerap di mana saban tahun kita akan menghadapinya.

Bak kata kartun TORA DATANG LAGI, signifikan JEREBU DATANG LAGI juga sudah menjadi jenaka bagi rakyat Malaysia yang mungkin sudah menganggap masalah jerebu ini tak akan dapat diselesaikan selagi Indonesia tidak menyelesaikan cara menangani pembakaran hutan secara terbuka untuk industri pertanian mereka.

2 Presiden Indonesia Ini Pernah Minta Maaf Tentang Jerebu, Masalah Tetap Berlaku
Indeks Pencemaran Udara beberapa hari ini tidak sihat dan masalah ini saban tahun berulang

Untuk korang, REMAJA senaraikan permohonan maaf yang pernah dibuat oleh bekas Presiden dan Presiden Indonesia ini mengenai isu ini. Dan nilaikanlah sendiri ya kata-kata maaf ini.

IKLAN

Jun 2013, bekas Presiden Indonesia Susilo Bambang Yudhoyono meminta maaf kepada Malaysia dan Singapura yang dilanda jerebu sehingga menjejaskan kualiti udara kedua-dua negara itu akibat kebakaran hutan dan tanah gambut di Sumatera.

2 Presiden Indonesia Ini Pernah Minta Maaf Tentang Jerebu, Masalah Tetap Berlaku
Bekas Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono

“Atas apa yang terjadi ini, selaku presiden saya meminta maaf dan pengertian saudara-saudara kami di Singapura dan Malaysia,” katanya pada sidang akhbar di Pejabat Presiden di sini pada Isnin malam.

“Tentu, tidak ada niat Indonesia atas apa yang terjadi,” katanya.

Yudhoyono berkata pada masa ini kawasan yang terlibat dengan kebakaran itu iaitu Jambi, Bengkulu, dan Riau ditetapkan sebagai daerah bencana berstatus darurat, dan kerajaan pusat mengerahkan tenaga secara maksimum untuk menangani bencana itu. Beliau berkata Indonesia bertanggungjawab penuh untuk mengatasi masalah itu dan beliau yakin ia akan dapat diatasi dengan segera (Sumber :  M Star) 

IKLAN

Malah permohonan maaf dari Pak Jokowi juga masih berbunyi sama mengenai masalah jerebu ini.

Dalam satu sidang akhbar semalam, Presiden Indonesia ini mengakui malu dengan Malaysia dan Singapura.

“Saya kadang-kadang malu. Minggu ini saya akan ke Malaysia dan Singapura tetapi saya tahu minggu lepas ia menjadi tajuk (berita utama akhbar Malaysia) ‘jerebu’ memasuki negara jiran kita sekali lagi.

“Saya periksa (apa yang dimaksudkan dengan ‘jerebu’), ternyata asap. Berhati-hati, malu jika kita tidak dapat menyelesaikannya,” katanya pada majlis Rapat Koordinasi Nasional Pengendalian Kebakaran Hutan di Istana Negara di Jakarta.

IKLAN

Dalam pada itu, beliau memberi amaran kepada pegawai, mereka akan dipecat jika gagal menangani kebakaran hutan yang berlaku di Sumatera dan wilayah Kalimantan di Borneo. Jokowi berkata, beliau turut menjanjikan dana kerajaan bagi membekalkan peralatan canggih seperti dron untuk membantu menangani kebakaran itu.

“Saya sudah menghubungi komander tentera dan ketua polis memaklumkan tempat mereka akan digantikan jika masih gagal menyelesaikan isu kebakaran hutan dan tanah. Jangan memandang rendah titik panas, awalnya ia hanyalah api kecil dan jangan tunggu sehingga ia menjadi lebih besar,” katanya ketika mesyuarat penyelarasan menangani kebakaran hutan di istana presiden. (Sumber :  Berita Harian)

Di bawah Akta Pencemaran Jerebu Antara Sempadan 2014, negara yang terjejas boleh mengemukakan saman mencecah RM300,000 sehari jika terbukti masalah jerebu ini menjadi masalah bagi negara yang tercemar.

So, apa kata korang mengenai isu jerebu ini?

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI