Rasanya tahun 2020 merupakan satu ‘bencana’ buat industri perfileman kerana banyak filem-filem yang terpaksa ditangguhkan tayangannya seluruh dunia gara-gara pandemik COVID-19.

Walau bagaimanapun, kami telah menerima beberapa buah filem Hollywood yang dijangka ditayangkan pada tahun hadapan. Namun, ia masih tertakluk kepada situasi semasa dan boleh berubah sekiranya COVID-19 masih terus menular.

Nah, apa-apa pun kita lihat dulu antara filem yang bakal ditayangkan pada 2021 nanti.

1. Monster Hunter

28 Januari 2021

Berdasarkan sebuah permainan video bersiri berjudul sama tentang raksasa dan manusia yang memburu mereka. Apabila Leftenan Artemis dan pasukan elitnya memasuki dimensi lain selepas jatuh ke dalam portal, mereka perlu bekerjasama untuk mencari jalan pulang. Dalam pada itu, mereka turut bertemu seorang pemburu misteri yang mempunyai kebolehan untuk hidup di dimensi tersebut. Dengan bantuan pemburu itu, mereka bertempur dan menghalang raksasa daripada memasuki portal dan menyerang Bumi.

2. Petter Rabbit 2: The Runaway

18 Februari 2021

Biarpun Peter dan arnab-arnab lain kini hidup bahagia bersama Bea dan Thomas McGregor, Peter masih tidak boleh lari dari kenakalannya. Dia kemudian mengembara keluar dari taman mereka dan mendapati dirinya menemui dunia baru di mana sifat nakalnya dihargai. Kini dia perlu membuat keputusan sama ada mahu terus tinggal di dunia itu, atau kembali ke pangkuan keluarga yang sanggup mengorbankan apa sahaja untuk mencarinya.

3. Sony/Marvel Morbius

18 Mac 2021

Dalam cubaan untuk memulihkan penyakit darahnya sendiri, seorang ahli biokimia secara tidak sengaja menjadikan dirinya pontianak berkuasa luar biasa.

IKLAN

4. Fatherhood

15 April 2021

Sebuah filem adaptasi dari kisah sebenar mengenai Matt Logelin. Matt perlu membesarkan anak perempuannya sebagai ayah tunggal selepas kematian isterinya sehari selepas kelahiran anak mereka.

5. Ghostbusters: Afterlife

10 Jun 2021

Sambungan kepada dua filem “Ghostbusters” tahun 80-an, kali ini mengetengahkan seorang budak lelaki dan seorang budak perempuan. Setelah diusir dari rumah mereka, kedua-dua beradik itu bersama ibu mereka berpindah ke sebuah rumah di Summerville, Oklahoma, yang diwariskan oleh datuk mereka. Selepas beberapa kejadian gempa bumi misteri berlaku di bandar itu, mereka mendapat tahu tentang kaitan mereka dengan ‘ghostbusters’ dan legasi rahsia peninggalan datuk mereka.

IKLAN

6. Venom: Let There Be Carnage

24 Jun 2021

Sekuel kepada “Venom” (2018) yang berkisar mengenai seorang wartawan bernama Eddie Brock yang mendapat kuasa adiwira selepas dijangkiti ‘symbiote’ makhluk asing.

7. Hotel Transylvania 4

5 Ogos 2021

Filem keempat dalam francais filem animasi “Hotel Transylvania”, iaitu sambungan kepada “Hotel Transylvania” (2012), “Hotel Transylvania 2” (2015) dan “Hotel Transylvania 3: Summer Vacation” (2018). Ia berkisar tentang kehidupan Dracula dan keluarganya, termasuk anak perempuannya, menantu lelakinya yang merupakan seorang manusia, dan cucunya yang separa pontianak.

IKLAN

8. Don’t Breathe 2

12 Ogos 2021

Kesinambungan dari filem pertama, kini Blind Man tinggal di sebuah kabin terpencil, iaitu tempat dia menyembunyikan diri selama bertahun-tahun. Namun begitu, dia tidak keseorangan kerana dia hidup bersama dan membesarkan seorang budak perempuan yang menjadi anak yatim selepas rumahnya terbakar. Suatu hari, sekumpulan penculik telah membawa lari budak itu, menyebabkan Blind Man terpaksa keluar dari tempat persembunyiannya demi menyelamatkan budak itu.

9. Man From Toronto

16 September 2021

Pembunuh upahan paling hebat di dunia, The Man from Toronto, dan Teddy, lelaki paling bermasalah di New York, tidak mempunyai pilihan lain selain bekerjasama apabila identiti mereka disalah anggap ketika menyewa di Airbnb. Namun sebelum menyelamatkan dunia, mereka perlu tabah untuk bekerja bersama-sama terlebih dahulu.

10. The Nightingale

23 Disember 2021

Berlatarkan pada 1939 di Perancis, apabila Jerman menjajah negara itu ketika Perang Dunia II. Dua beradik yang tinggal di Perancis hidup dalam keadaan bergolak dan perlu berjuang untuk menyelamatkan diri. Ia diangkat dari novel fiksyen bersejarah Kristin Hannah dengan judul sama.

Wah, tak sabarnya. Dah lama rasanya tidak ke panggung wayang. Harapnya tahun depan keadaan sudah pulih seperti biasa la kan?

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI