Sumber Foto: Tangkap Layar Video Instagram Munawwareen.

 

Bagi kebanyakan remaja perempuan di luar sana, item asas seperti sepasang set telekung yang selesa merupakan sesuatu yang pasti ada dalam gerobok masing-masing.

Khas untuk dibuat persalinan beribadah, tentulah kita inginkan persalinan paling menyelesakan, cantik dan berkualiti.

Begitupun, tidak semua insan punya tuah yang sama.

Menerusi sebuah video yang kini tular di media sosial, seorang gadis dipaparkan sebak lalu menitiskan air mata apabila menerima buah tangan berupa set telekung sumbangan jenama pakaian muslimah, Munawwareen.

Gadis dari kalangan masyarakat Orang Asli itu dikenali sebagai Azura Anjau dan jelas, reaksi beliau yang menangis kegembiraan sewaktu telekung tersebut diberikan oleh pengasas Munawwareen, Aliza Abu Bakar amat menyentuh hati semua yang menonton.

[TONTON] Ramadan Bermakna Buat Gadis Orang Asli, Sebak Terima Telekung Baru

Kongsi Aliza dalam bahagian kapsen muat naik di Instagram tersebut, beliau jarang sekali berhadapan dengan situasi penerima remaja seperti Azura yang teruja sehinggakan menitis air mata.

IKLAN

“Biasanya, orang yang dah berumur je yang excited dapat telekung.

[TONTON] Ramadan Bermakna Buat Gadis Orang Asli, Sebak Terima Telekung Baru

“Saya tanya kepada dia, kenapa Azura sebak? Katanya, dia sudah lama mengimpikan telekung yang cantik dan mewah, namun masih belum ada rezeki untuk membelinya.

“Bila saya perhatikan, tudung yang dia pakai pun dah lusuh. Kata Azura lagi, biasanya sumbangan yang disalurkan kepada komuniti orang asli adalah berupa keperluan harian.

“Jadi, kali ini dia sangat teruja bila menerima hadiah telekung eksklusif dari Munawwareen,” kata Aliza yang bersyukur dapat menjelmakan senyuman kepada penerima semuda Azura.

IKLAN

[TONTON] Ramadan Bermakna Buat Gadis Orang Asli, Sebak Terima Telekung Baru

[TONTON] Ramadan Bermakna Buat Gadis Orang Asli, Sebak Terima Telekung Baru

Beliau juga pasti Azura akan gembira memakai telekung keluaran Munawwareen itu ketika menunaikan solat.

Tonton video yang dikongsikan di bawah untuk korang selami sendiri perasaan Azura.

IKLAN

Untuk pengetahuan, jenama Munawwareen telah mengambil inisiatif mengadakan program infaq di Perkampungan Orang Asli Bukit Lagong, Selayang pada 20 April lalu. Selain set telekung, pihak mereka turut menghulurkan barangan keperluan dapur seperti beras, susu, bihun, minyak masak dan air mineral kepada 40 buah keluarga yang menetap di sana.

Inisiatif ini juga berjaya membuka mata Aliza bersama-sama kru yang lain melihat kehidupan penduduk di sebuah perkampungan Orang Ali yang majoritinya beragama Islam.

Malah, komuniti Muslim kira-kira 75 peratus daripada jumlah penuh penduduk itu juga telah menerima sekelompok kecil saudara baru Muslim.

Biarpun hanya 10 minit perjalanan dari bandar Selayang, namun kongsi mereka, komuniti ini masih kurang mendapat pendedahan mengenai Islam secara menyeluruh.

Alhamdulillah gaiss! Rezeki sememangnya tidak salah alamat; baik rezeki sang penerima seperti Azura mahupun rezeki si pemberi seperti pasukan Munawwareen yang beroleh peluang untuk berbuat amal kebajikan di bulan Ramadan ini.

Inilah satu contoh yang positif untuk kita ikuti bukan saja pada bulan Ramadan tetapi pada bulan-bulan lain sepanjang tahun, InsyaAllah.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI