Sebuah lagi filem seram bakal menemui penonton di pawagam pada 15 April ini, The Unholy yang diadaptasi berdasarkan novel popular ‘Shrine’ karya James Herbert.

Filem yang dibintangi oleh Jeffrey Dean Morgan, Katie Aselton, William Sadler, Cricket Brown, Diogo Morgado, Cary Elwes menceritakan tentang seorang wartawan yang bernama Gery Fenn cuba untuk menghidupkan kembali kerjayanya dan berhijrah ke bandar kecil New England untuk menyiasat.

The Unholy Papar Kisah Si ‘Penunggang Agama’ Katolik, Penuh Dengan Suspen

Fenn menemui seorang gadis muda yang cacat pendengaran dikenali sebagai Alice. Namun selepas dikunjungi ‘Virgin Mary’, dia mampu mendengar, berbicara dan menyembuhkan penyakit. Berita mengenainya tersebar, dan ramai orang datang untuk melihat keajaibannya.

IKLAN

Daripada keajaiban itu rupa-rupanya tersembunyi sebuah rahsia yang dapat dirungkai oleh lelaki itu. Fenn berusaha untuk membantu Alice dan masyarakat di sekitar Benfield agar tidak terpedaya dengan ‘Virgin Mary’ itu.

The Unholy Papar Kisah Si ‘Penunggang Agama’ Katolik, Penuh Dengan Suspen

Filem ini memaparkan kepercayaan yang dianuti oleh agama Kristian yang menyanjung ‘Bonda Tuhan’ mereka iaitu Mary. Marry dianggap mampu memberikan keajaiban kepada masyarakat yang mempercayai kewujudannya dan melihatkan kepada penyembuhan Alice dan seorang lagi kanak-kanak lelaki cacat yang sudah boleh berjalan, ramai yang menyanjung dan memuja ‘Bonda Tuhan’ itu.

IKLAN

Jalan cerita filem ini boleh dikatakan straight forward dan tidak akan membuatkan penonton tertanya-tanya kerana semuanya telah disusun dengan baik. Pada mulanya, kami juga terfikir apakah konflik filem ini kerana diawalnya semuamya seperti ‘baik-baik’ sahaja. Bermula dengan agak perlahan, The Unholy berjaya mengalihkan semula perhatian penonton untuk lebih fokus melihat apakah yang akan berlaku seterusnya.

The Unholy Papar Kisah Si ‘Penunggang Agama’ Katolik, Penuh Dengan Suspen

IKLAN

Apa yang menariknya, diakhir filem ini ada tertulis mesej yang bermaksud lebih kurang “jangan mempercayai musang berbulu ayam yang menggunakan agama untuk memperdayakan orang lain”. Tiba-tiba kami terfikir tentang isu yang sering disebut oleh masyarakat Malaysia, si ‘penunggang agama’. Tak sangka pula ‘mat salleh’ pun ada yang ‘menunggang agama’. Hiks!

Jangan lupa saksikan The Unholly yang bakal ditayangkan di seluruh pawagam tanah air bermula 15 April 2021. Selamat menonton!

https://www.youtube.com/watch?v=OeZW9MORenQ

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI