Kredit foto: macrumors.com

Awal tahun lalu, pelaksanaan teknologi generasi kelima (5G) dikatakan hampir menjadi realiti apabila pelancaran projek demonstarasi 5G telah pun dilancarkan di Langkawi pada Januari lepas.

Terbaru, Menteri Komunikasi dan Multimedia menyatakan bahawa Malaysia akan memperkenalkan rangkaian 5G pada penghujung 2022 atau pada awal 2023 dengan perancangan dan sasaran yang teliti.

Mengikut kajian awal, 70% penggunaan rangkaian 5G dijangka akan melibatkan industri, sementara hanya 30% dijangka untuk penggunaan rakyat. Pelbagai perkara masih diteliti termasuklah dari segi caj kepada pengguna.

IKLAN
Teknologi Kelajuan Lebih Tinggi, Malaysia Bakal Perkenalkan Rangkaian 5G
Kredit foto: atlas-network.com

Apakah itu teknologi 5G?

Bagi korang yang belum tahu, 5G merupakan teknologi sambungan tanpa wayar generasi kelima dan lanjutan daripada generasi sebelumnya, 1G ke 4G. Namun begitu, teknologi 5G ini mempunyai keupayaan yang berbeza berbanding teknologi sebelumnya.

Pada zaman teknologi 1G dan 2G, sambungan dibuat bagi tujuan menyampaikan perkhidmatan suara, diikuti dengan 3G untuk sambungan data mudah alih manakala teknologi 4G dibangunkan untuk internet mudah alih.

IKLAN
Teknologi Kelajuan Lebih Tinggi, Malaysia Bakal Perkenalkan Rangkaian 5G
Kredit foto: eetimes.com

Teknologi 5G pula mempunyai keupayaan untuk mengubah fungsi teknologi mudah alih kepada masyarakat. Antara sifat utama 5G adalah seperti berikut:

• Kelajuan yang tinggi
• Kadar lengahan yang rendah (1 milisaat)
• Mampu menghubungkan lebih banyak peranti bagi setiap 1 km persegi

IKLAN

Ha, lepas ni confirm internet korang berdesup laju bila dah gunakan teknologi 5G n ikan. Hiks! Tapi relaks guys, ada beberapa tahun lagi korang perlu tunggu sebelum teknologi ini direalisasikan di Malaysia.

Sumber: amanz.my, mcmc.gov.my