Perdana Menteri United Kingdom (UK), Rishi Sunak mengambil tanggungjawab sepenuhnya terhadap kekalahan Parti Konservatif dalam Pilihan Raya Umum (PRU) negara itu yang berlangsung pada 4 Julai 2024 (waktu tempatan).

Rishi, 44 yang juga merupakan Perdana Menteri UK berketurunan Asia-Inggeris pertama yang pernah dilantik dalam sejarah pemerintahan negara itu mengaku kalah kepada pemimpin parti pembangkang, Keir Starmer yang mewakili Parti Buruh dan menyifatkan semalam sebagai ‘malam paling sukar’ buatnya.

“Hari ini, kuasa akan bertukar tangan secara aman dan teratur di semua pihak. Parti Buruh memenangi PRU ini dan saya telah menelefon Keir Starmer untuk mengucapkan tahniah atas kemenangannya,” katanya ketika masih dalam tempoh penantian keputusan penuh PRU.

Setakat tengah hari tadi (waktu Malaysia), tinjauan menyaksikan Parti Buruh hampir memenangi 410 kerusi iaitu lebih dua kali ganda berbanding yang pernah ia menangi pada PRU terdahulu. Sekaligus, Parti Buruh menerima majoriti 170 kerusi di Dewan Rakyat.

“Rakyat Britain menyampaikan keputusan yang serius malam ini dan saya bertanggungjawab atas kekalahan ini.

IKLAN

“Kepada calon-calon Konservatif yang baik dan bekerja keras, yang kalah pada malam ini… saya minta maaf,” ulasnya.

Selain daripada Parti Buruh dan Parti Konservatif, terdapat dua lagi parti utama yang bertanding bagi PRU United Kingdom ini iaitu Parti Liberal Demokrat dan Parti Reform UK.

Sebagai info, Rishi Sunak dilahirkan pada tahun 1980 di Southampton, United Kingdom kepada ibu bapa kelahiran India yang bermastautin dari Afrika Timur pada tahun 1960-an.

IKLAN

Mendapat pendidikan awal di Kolej Winchester, Rishi kemudian melanjutkan pengajian ke Kolej Lincoln, Oxford dalam bidang falsafah, politik dan ekonomi. Sewaktu di Oxford, beliau menjalani latihan di Pejabat Pusat Konservatif dan terus menjadi ahli Parti Konservatif sehingga sekarang.

Rishi Sunak, Perdana Menteri UK Berketurunan Asia Pertama Bertahan Hanya Dua Tahun

Beliau kemudiannya memperolehi ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA) dari Universiti Stanford, California. Sebelum bergelar ahli politik pada tahun 2015, beliau pernah berkhidmat terlebih dahulu di syarikat Goldman Sachs.

IKLAN

Pada pemilihan kepimpinan Parti Konservatif tahun 2022, Rishi Sunak bertanding untuk jawatan kepimpinan dan beliau dipilih tanpa bertanding sebagai pemimpin Konservatif sekaligus menjadi Perdana Menteri.

Rishi Sunak, Perdana Menteri UK Berketurunan Asia Pertama Bertahan Hanya Dua Tahun

Biarpun memegang posisi terpenting dalam dunia politik UK, kehidupan politik Rishi tidak pernah surut daripada isu-isu berbangkit termasuklah krisis kos sara hidup di UK dan krisis bekalan tenaga.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti TelegramInstagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI