Macam Adik Dengan Kakak, Ini 7 Kelebihan Jadi Ibu Muda

793

Di awal usia 20-an, rata-rata daripada remaja hari ini masih sibuk menghabiskan masa di kolej demi menggenggam segulung ijazah.

Namun begitu, ada juga yang rezekinya sampai awal untuk berkahwin dan melahirkan anak. Menjadi seorang ibu muda bukanlah satu perkara yang perlu dipandang remeh kerana ada segelintir masyarakat melabelkan anak muda yang sudah mempunyai anak ini tidak mempunyai kerjaya dan masa depan yang baik.

Nah, abaikan setiap kata-kata negatif ini kerana sebenarnya ada banyak kelebihan apabila korang bergelar ibu muda.

1. Energy masih kuat

Kredit foto: Instagram Erin Malek

Ingat nak melayan karenah anak tu tak perlukan energy ke? Budak-budak kalau bermain, habis satu padang dia lari. Jadi bila muda-muda ni dah ada anak, senanglah nak kejar mereka sebab tenaga masih kuat dan masih fit lagi. Untung kan?

2. Lebih memahami

Kredit foto: Instagram Sharifah Sakinah

Waktu anak mula menginjak usia remaja, korang boleh hang out together dan menjadi lebih akrab kerana lebih memahami apa yang mereka mahu kan. Maklum saja, time tu pun korang masih dikategorikan sebagai ‘jiwa muda’. Sudah tentu banyak aktiviti-aktiviti yang boleh dilakukan bersama-sama.

3. Proses kehamilan yang mudah

Kredit foto: Instagram Fatin Afeefa

Mungkin saja korang bakal menempuh proses kehamilan dengan mudah kerana di saat itu, tubuh badan masih kuat dan akan menjalani tempoh kandungan selama 9 bulan dengan penuh rasa excited dan bertenaga.

Nak shopping barang baby berjam-jam pun tak ada hal la bro!

4. Anak korang ada ramai aunts & uncles

Kredit foto: Instagram Datin Paduka Eina Azman

Time ni paling best bila kawan-kawan ramai yang belum berumah tangga, jadi anak-anak korang je la yang ada. So, bila waktu hari raya apa lagi, pau la angpau banyak-banyak daripada aunts dan uncles mereka. Korang pun boleh tumpang bahagia bila. Haha!

5. Macam adik-beradik

Kredit foto: Instagram Diana Danielle

Mesti syok kan kalau orang kata kita dan anak-anak macam kakak dan adik? Ha, benda ni memang dah selalu terjadi sebab kebanyakan ibu muda memang lebih terbuka dan sporting sehingga kan ada yang tak sangka mereka sudah berumah tangga.

6. Lebih semangat capai impian

Kredit foto: Instagram Elyana

Mempunyai anak di usia muda membuatkan korang lebih bersemangat untuk mencapai segala impian. Korang akan berazam untuk menjadi ibu terbaik dan memberikan pendidikan serta keperluan yang lengkap buat mereka.

7. Bersyukur dengan nikmat Tuhan 

Kredit foto: Instagram Wawa Zainal

Di usia 20-an korang dah sibuk menguruskan anak kecil, malah banyak masa yang telah dikorbankan semata-mata untuk menjaga anugerah terindah yang diberikan ini. Secara tak langsung, timbul rasa syukur dengan segala kehidupan yang hampir lengkap.

Ada yang sudah kahwin berpuluh-puluh tahun tetapi masih tidak dikurniakan zuriat. Oleh sebab itu korang kena bersyukur jika diberikan rezeki anak lebih awal.

Ibu muda ni juga selalu dijadikan role model oleh gadis-gadis yang masih bujang kerana semua wanita pun mengimpikan sebuah keluarga yang bahagia. Melihat telatah mereka bersama anak dan suami, pasti buat ramai yang cemburu kan?