Lepas satu, satu varian yang muncul di muka bumi ini yang mengancam nyawa manusia. Baru-baru ini tular mengenai isu kemunculan Covid-19 yang diklasifikasikan sebagai jenis varian yang baru, di luar negara.

Negara yang dikesan varian baharu yang dikenali sebagai Lambda disahkan ditemui di Amerika Syarikat, Peru dan Jepun .

Lambda, Varian Baharu COVID-19 Yang Lebih Mudah Berjangkit & Kuat, DG Hisham Sahkan
Foto Kredit : BLOOMBERG

Kenyataan ini turut disahkan oleh Tan Sri Dr Noor Hishahm Abdullah menerusi laman Facebook beliau yang memaklumkan varian ini lebih mudah berjangkit serta lebih kuat dalam melawan imuniti individu yang sudah divaksin.

IKLAN

Kes ini mulai dikesan di Jepun pada seorang wanita di lapangan terbang Haneda yang baru sahaja tiba pada Peru pada 20 Julai lalu. Wanita berkenaan walau bagaimanapun tidak mengalami sebarang simptom pada ketika itu.

IKLAN
Lambda, Varian Baharu COVID-19 Yang Lebih Mudah Berjangkit & Kuat, DG Hisham Sahkan
Foto Kredit : japantimes.co.j

Difahamkan Peru muncul sebagai negara terawal yang hadir dengan varian Lambda pada Disember lalu sebelum mulai tersebar ke Amerika Syarikat dan Jepun.

IKLAN

Hal ini menyebabkan orang ramai dari seluruh negara berasa gelisah dan resah, dengan kemunculan virus dalam kelas yang baharu ini.

Apa-apapun stay safe dan kekal duduk dirumah jika tiada keperluan untuk keluar walaupun sudah lengkap dua dos vaksin Covid-19.