Hujung Oktober ini satu lagi sejarah akan direkodkan di Malaysia apabila kita semua berpeluang untuk menyaksikan fenomena ‘Blue Moon’ atau bulan biru akan berlaku.

Fenomena ini berlaku apabila matahari, bumi dan bulan berada pada kedudukan sebaris dan keseluruhan bulan merentasi bayangan umbra bumi.

Bulan Bertukar Biru 31 Oktober Ni, Adakah Petanda Malapetaka Bakal Berlaku?

Menurut page Sains Beb, ada dua takrifan paling terkenal menyebabkan sesuatu bulan purnama digelar sebagai bulan biru.

1. BERMUSIM

Bulan purnama ketiga dalam satu musim. Dalam satu tahun tropika, ada empat musim dan setiap musim panjangnya ialah tiga bulan. Ini bermakna satu musim kebiasaannya akan mempunyai tiga bulan purnama.

IKLAN

Jika satu musim mempunyai empat bulan purnama, maka bulan purnama ketiga digelar sebagai bulan biru. Contohnya yang berlaku pada 2019. Dalam contoh di bawah, bulan purnama ketiga (19 Mei) dipanggil sebagai bulan biru.

2. BULANAN

Dalam satu bulan kalendar Masihi, kebiasaannya akan ada satu bulan purnama. Tetapi sekiranya dalam satu bulan kalendar Masihi itu ada dua bulan purnama, bulan keduanya akan digelar sebagai bulan biru.

IKLAN

Contohnya yang akan berlaku pada 31 Oktober ini. Bulan purnama pertama telah berlaku pada 2 Okober ini diikuti dengan bulan kedua dalam bulan yang sama iaitu pada 31 Oktober 2020.

Cahaya bulan berubah menjadi warna biru

Cahaya bulan boleh berubah menjadi warna biru seandainya lapisan atmosfera bumi dipenuhi dengan zarah-zarah besar seperti abu daripada letusan gunung berapi menyebabkan serakan Mie (Mie scattering) di atmosfera sehingga menyebabkan cahaya bulan kelihatan berwarna biru.

IKLAN

Bulan Bertukar Biru 31 Oktober Ni, Adakah Petanda Malapetaka Bakal Berlaku?

Fenomena bulan biru pernah dilaporkan semasa letusan gunung berapi Krakatau (1883), El Chichon (1983), St. Helen (1980) dan Pinatubo (1991).

Jelasnya di sini, peristiwa bulan biru yang dihebahkan akan berlaku tidak benar kerana cahaya bulan tidak akan berubah menjadi biru sekiranya tiada peristiwa yang mempengaruhi kandungan atmosfera ketika itu.

Kesimpulannya ,fenomena ini bukanlah tidak pernah berlaku langsung tetapi ianya merupakan satu fenomena yang boleh dicerap dari masa ke semasa . Tapi kita hati-hati jelah sebab dh ada kajian terjadinya sesuatu bencana setiap kali blue moon ni berlaku. Wallahualam

Lihat kalendar fasa bulan di sini: MOON Connection

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI