8 Lagu Terbaik Piala Dunia, Mana Satu Paling Best?

604

Tak sah kalau setiap kali berlangsungnya Piala Dunia, tak ada lagu tema untuk meraikan kejohanan empat tahun sekali ni.

Bukan apa, sekadar nak memeriahkan dan memberi semangat kepada pasukan yang bertanding serta para penyokong mereka.

Beberapa buah lagu pernah dimainkan sempena meraikan Piala Dunia dan ada di antara pasti sangat familiar dengan korang. Tapi bukan semua lagu tersebut dicipta semata-mata untuk kejohanan ini, ia sekadar untuk meraikan dan kebetulan bertepatan dengan masanya.

Jom kita recap balik antara lagu-lagu yang pernah memeriahkan musim Piala Dunia.

1. We Are The Champions – Queen

Lagu ini telah menjadi lagu rasmi Piala Dunia pada 1994 dan sebenarnya ia bukanlah dicipta khas untuk kejohanan ini. Tapi sebab liriknya sangat ‘kena’, so why not kan?

2. Waka Waka (This Time for Africa) – Shakira

Confirm semua tahu lagu ni kan? Shakira merupakan Queen of the World Cup pada 2010 kerana lagu Waka-Waka ini antara yang paling berjaya mendapat perhatian di seluruh masyarakat dunia.

3. La Copa de la Vida – Ricky Martin

Lagu yang memeriahkan Piala Dunia 1998 telah menyaksikan Brazil sebagai juara. Ini juga antara yang menjadi favorite sampai la ke hari ini. Mana-mana event sukan pun selalu menjadikan lagu Ricky Martin ni sebagai lagu ‘semangat’.

4. Dar um Jeito (We Will Find a Way) – Carlos Santana Ft. Alexandre Pires, Wyclef & Avicii

Gabungan ramai penyanyi dari pelbagai negara menjadikan lagu ini lagi unik dengan tempo dan mesej yang ingin disampaikan. Lagu ini dimainkan pada Piala Dunia 2014 Brazil sewaktu Brazil menjadi tuan rumah.

5. Wavin’ Flag – K’naan

Asalnya, lagu ini ditulis oleh penyanyi Somalia-Kanada sebagai lagu inspirasi untuk Somalia, tetapi Wavin’ Flag telah digubah semula sebagai lagu Piala Dunia 2010.

6. La La La (Brazil 2014) – Shakira Ft. Carlinhos Brown

Sekali lagi Shakira mempertaruhkan lagunya di Piala Dunia 2014. Muzik video ini mendapat kerjasama daripada pemain bola sepak dunia, antaranya Lionel Messi, Neymar, James Rodriguez dan sudah tentu Geradr Pique. Gempak kan?

7. Colors – Jason Derulo Ft. Maluma

Trek asal oleh Jason Derulo ini dimainkan semula dalam dwibahasa bersama Maluma. Muzik lebih kontemporari dan mampu membuatkan korang menari bersama.

8. Lavida Go Bola – Dato’ Seri Vida

Malaysia pun tak ketinggalan untuk meraikan bersama Piala Dunia tahun ni. Dato’ Seri Vida antara individu yang telah mengeluarkan single sempena kejohanan ini. Chill la gais, apa salahnya kalau nak buat suka-suka kan?