Wanita Ini Kongsi Tip Kecilkan Liang Pori Pada Wajah Untuk Hasil Kulit Flawless

5193

Liang pori yang kelihatan pada wajah merupakan bukan hanya masalah perempuan, malah kaum lelaki juga turut stres mengalami situasi yang sama.

Macam-macam petua yang diberikan dan antaranya adalah letas ais, timun atau kiub tomato pada wajah. Ya, memang berkesan tetapi hanya menjadi untuk beberapa minit saja sebab kulit mengecut kerana bahan sejuk tadi.

Menurut Syahira Farzana, petua itu sekadar trik dan bukannya untuk menghilangkan pori dalam jangka masa yang panjang.

Salah satu cara yang boleh mengurangkan masalah ini adalah dengan memastikan kulit wajah sentiasa bersih. Mustahil untuk pori ini hilang selamanya kerana ia sebenarnya liang roma untuk kulit kita bernafas.

Oleh itu, Syahira ingin berkongsi rutin penjagaan muka yang mungkin korang juga boleh turut sama mengamalkannya.

Double cleansing

Walaupun korang bukanlah sejenis yang suka mekap, tapi segala minyak dan kotoran yang ada di muka juga perlu dibersihkan. Sunscreen, free radicals, bedak baby, compact powder ini semua mampu untuk menyumbatkan pori korang.

Oil-based cleanser mampu untuk deep cleansing dengan menggunakan oil-attract-oil rule sebab ia lebih power daripada micellar atau cleansing water.

Lakukan rutin ini setiap malam walaupun korang duduk rumah sepanjang hari. Bila buat double cleanse ni, korang akan rasa kulit jadi lebih bersih dan lembut.

Exfoliate

Merupakan proses pengelupasan kulit mati dan ia juga adalah rutin untuk menyelesaikan segala masalah ulit. Nak hilangkan parut, exfoliate. Nak glowing, exfoliate. Nak kulit smooth juga boleh exfoliate tapi kena guna cara yang betul. Jangan sampai over-exfoliate.

Untuk rutin exfoliate harian, Shahira menggunakan TO Glycolic Toning Solution. Cosrx BHA guna kat area hidung dan tempat ada jerawat. Scrub tu pula digunakan bila wanita ini memakai mekap atau time area hidung rasa kasar.

Kalau hari tu dah guna scrub, chemical exfoliate dah tak guna lagi. Tak boleh guna kedua-duanya dalam masa yang sama.

Clay mask

Clay mask ni guna seminggu sekali pun dah cukup. Kira macam special treatment ala-ala facial spa untuk merawat kulit muka sendiri di rumah.

Essences

Selalunya essence berfungsi membesarkan pori, so korang kena rajin baca label. Fermented ingredients especially fermented rice macam dalam essence Naruko Jing Cheng ni memang boleh minimize pores.

Bio Essence Rose Gold tu pun okay juga sebab ada niacinamide, sama seperti Secret Key FTE dan Missha Time Revolution FTE. So, boleh pilih mana-mana essence yang korang suka, yang penting baca bahan-bahan dan kegunaannya.

Pore tightening serum

Cari serum yang boleh mengetatkan liang pori dan baca product description sebelum beli. Tapi nak diingatkan, serum ni booster saja. Kalau basic routine tak complete, kesannya juga tidak akan menjadi. Skin booster bermaksud, beri kesan extra pada rutin tapi kalau pakai serum ini saja, kesannya kurang impak.

Pore sleeping pack

Waktu tidur adalah waktu terbaik untuk merawat kulit. Daripada pakai krim malam baik korang pakai sleeping mask. Ia berfungsi untuk penghidratan dan mengelakkan daripada kehilangan kelembapan. Waktu tidur menyebabkan kulit kita kering dan disebabkan itu bila bangun tidur muka jadi lebih beminyak tau krim. Jadi, rutin ini sangat baik untuk korang lakukan sebelum tidur.

Sunscreen/sunblock

Sebagai pelindung kulit nombor satu dan merupakan rutin anti penuaan yang paling asas. Kalau tak pakai, semua effort korang akan jadi sia-sia. Pori besar adalah salah satu tanda UV damage.

Kalau nak cantik, mana boleh malas kan. Setuju?

CER KOMEN SIKIT