#Throwback 8 Perkara Yang Student Guarantee Buat Selepas Kertas Akhir SPM

181

 

Akhirnya, ‘hazab’ menjawab kertas soalan SPM tamat juga semalam!

 

Bagi kebanyakan pelajar yang pernah berhadapan dengan situasi ini, mood hari terakhir peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia sebenarnya sukar untuk diletakkan di dalam satu ayat.

Sedih ada kerana korang sudah tak akan luang masa setiap pagi menapak ke sekolah lagi selepas ini. Cikgu pun korang akan tinggalkan, sekadar panggilan telefon dan WhatsApp je lah yang akan hubungkan korang semua.

Tetapi, REMAJA yakin rasa seronok itu jauh lebih terasa. Teruja nak lakukan sesuatu yang korang idam-idamkan selepas SPM, ini dia 8 idea #throwback yang penulis pernah lakukan dahulu.

 

01

Cari Kerja Part Time

Okay klise! Tapi inilah plan paling popular di kalangan SPM leavers.

Jika sewaktu bersekolah, korang tak ada masa untuk membahagikan antara pelajaran dan kerja walaupun poket memang kering pada waktu itu. Tapi sekarang, dah boleh start usha kerja kosong yang ada di sekitar kejiranan rumah.

Bagi yang bertuah tu, dapatlah dia bekerja di kafe fancy, kedai pakaian dan di kaunter tiket pawagam. Dapatlah rasa level atasan sikit. Bagi yang dapat kerja di kaunter bayaran Hypermarket atau di kedai mamak, okay juga apa. Dapat duit lebih nak beli barang idaman.

 

02

Marathon Drama

Bila ada orang kacau kau tengah marathon drama be like –

Drama korea, sinetron (ada lagi ea yang layan sinetron?), drama Melayu, variety show dan sebagainya, you name it!

Dulu selalu tak sempat nak recap atau tengok di TV. Sekarang, kerja korang kurung diri je dalam bilik sambil layan, kan? We get you..

 

03

Qada’ Tidur

Walaupun aktiviti ini paling lama pun dapat bertahan untuk seminggu je sebelum mak korang membebel, tetapi ia adalah perkara pertama yang selalu SPM leavers lakukan. Bangun dah lah pukul 10 pagi, kemudian sambung tidur balik selepas Zuhur.

Waktu malam je tiba-tiba korang aktif semacam, kelawar eh?

Been there done that.

 

04

Start Jadi Aktif

Hiking, jom!

Fuh, setengah tahun puasa daripada main futsal, skateboard, badminton, practice koreografi tarian, pergi hiking, ride basikal waktu hujung minggu dan menyertai fun run. Sekarang masa untuk balas dendam!

Tak pasal-pasal, semua akan terkejut tengok badan fit korang semasa mengambil result nanti. Mulalah ada yang cuba nak mengayat.

 

05

Diet Teruk

No to carbs!

Tak, bukan diet tu teruk. Tetapi SPM leavers akan pasangkan niat untuk diet secara konsisten. Semasa busy belajar dulu, stres je makan. Tapi sekarang korang dah boleh betul-betul komited dengan diet.

Makin cantiklah lepas ni!

 

06

Jadi Babysitter

Ini perkara biasa yang akan terjadi kepada anak bongsu. Apabila kakak dan abang tahu korang dah mula duduk rumah tanpa berbuat apa-apa, mereka mulalah perlahan-lahan berbincang dengan mak untuk meminta korang menjadi babysitter anak kecil mereka.

Okay je kalau seminggu dua. Tapi kalau dah sampai sebulan, amboi! Mentang-mentanglah penjaga nak bercuti akhir tahun.

 

07

Pergi Cuti

Jom roadtrip!

Dah nama pun cuti, so kita rancang untuk bercutilah!

Tak perlu pergi jauh-jauh pun. Better rancang percutian jenis roadtrip keliling Malaysia bersama kawan yang lain. Sekurang-kurangnya, korang dalam selami budaya di tempat orang. Sambil tu, haa, enjoy-lah makanan popular di tempat itu.

 

08

Ambil Lesen

Yes finally! Dapat juga merasa nak bawa kereta, tapi bersiap sedialah kena berhadapan dengan instructor garang. Sekali kereta Driving Centre tu terlanggar tiang parkir, mahu diorang membebel sampai ke sesi minggu depan.

 

Cer kongsi, dulu selepas SPM korang buat apa?

 

CER KOMEN SIKIT