Foto: Berita Harian (Gambar hiasan)

Sebelum ini, timbul khabar mengatakan sekolah akan dibuka secara berperingkat mulai 1 September 2021. Namun, dengan peningkatan jumlah kes positif COVID-19 baharu yang dilaporkan setiap hari, ramai tampil tidak bersetuju jika sekolah dibuka dalam masa terdekat .

Memahami keadaan semasa, Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Radzi Jidin melalui satu video yang dimuat naik ke akaun rasmi Facebook-nya semalam berkata, sesi persekolahan secara bersemuka akan dibuat secara berperingkat mulai 3 Oktober 2021 dengan kelas pelajar peperiksaan.

Pembukaan Sekolah Tangguh, Dibuka Secara Berperingkat Mulai 3 Oktober
Foto: Astro Awani (Gambar hiasan)

Tarikh pembukaan sesi persekolahan itu dilewatkan selepas pihaknya meneliti perkembangan membabitkan penularan wabak COVID-19 di seluruh negara. “Berdasarkan penelitan semasa, Kementerian Pendidikan (KPM) telah buat ketetapan bahawa pembukaan semula sekolah dilewatkan sedikit ke tarikh 3 Oktober 2021.

IKLAN

“Perincian mengikut Fasa Pelan Pemulihan Negara (PPN) akan dimaklumkan oleh KPM dalam masa terdekat.

“Berdasarkan prosedur operasi standard (SOP) Majlis Keselamatan Negara (MKN), tidak ada sekolah yang akan dibuka untuk negeri Fasa 1 PPN,” jelasnya..

IKLAN
Pembukaan Sekolah Tangguh, Dibuka Secara Berperingkat Mulai 3 Oktober
Foto: The Sun Daily

Terdahulu, Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan, Khairy Jamaluddin memberi jaminan semua guru akan mendapat sekurang-kurangnya satu dos vaksin sebelum sekolah dibuka.

IKLAN

BACA: Semua Guru Akan Divaksin Sekurang-Kurangnya 1 Dos Sebelum Sekolah Dibuka

Sumber: (1), (2)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI