Lelaki Ini Jelas 20 Perbezaan Psikologi & Cara Pemikiran Lelaki Vs Perempuan

3102

Memang benar lelaki dan perempuan tu berbeza. Bukan hanya segi fizikal tapi cara pemikiran dan psikologinya juga.

Kali ni, kita nak bercerita sikit tentang lelaki dan perempuan tapi bukan dari secara generalisasi, stereotaip mahu pun sexist. Ini cuma populasi umum yang telah dibuat oleh Aiman Psikologis selaku pembantu psikologis yang aktif berkongsi mengenai ilmu pengkajian minda dan tingkah laku manusia.

Untuk faham beza psikologi lelaki dan perempuan, penting untuk korang tahu dan faham daripada perbezaan perspektif Evolutionary Psychology. Maksudnya, psikologi, biologi dan fisiologi otak manusia yang berubah sejak awal zaman.

1. Perempuan lagi banyak fikir/tak fokus

2. Perempuan power task-switching, lelaki power bab fokus

3. Lelaki lagi bagus baca peta, boleh parking lagi cepat

4. Lelaki pandang dengan bird-eye view

5. Kulit lelaki lagi banyak saraf sentuhan

6. Cone cells mata perempuan lebih sensitif

7. Reseptor mata lelaki lebih sensitif

8. Parietal Lobe otak perempuan lebih besar berbanding lelaki

9. Kuota perkataan harian perempuan 13k-20k lagi banyak daripada lelaki

10. Lelaki tunnel vision, fokus ke depan dan nampak jauh

11. Manusia associate informasi dengan emosi

12. Timezone dua jantina ni lain (Gurau je!)

13. Perempuan lebih laju nak detect orang menipu

14. Memori perempuan lagi kuat

15. Perempuan power multi-tasking

16. Lelaki power betul bab fokus

17. Perempuan lebih emosi, empati dan menyeluruh (banyak fikir)

18. Lelaki lebih rasional dalam buat keputusan

19. Definisi toilet bagi lelaki dan perempuan berbeza

20. Perbezaan penyelesaian masalah lelaki dan perempuan

Walau bagaimanapun, perbezaan psikologi ini bukanlah untuk merendahkan mana-mana jantina. Tak ada siapa atau siapa lebih buruk. Cuma, berbeza sikit saja.

Kalau cakap perempuan power multi-tasking, tak semestinya lelaki tak power langsung. Sama juga skil baca peta dan parking kereta, faham emosi dan lain-lain.

So, chill je ok? Apa-apa pun lelaki tetap perlukan perempuan dan perempuan pun perlukan lelaki. Setuju?

CER KOMEN SIKIT