Koronavirus Tak Kenal Mangsa, Ini Senarai Selebriti Disahkan Positif COVID-19

5740

Walaupun kes COVD-19 semakin membaik di Malaysia, namun di negara-negara luar nampaknya situasi pandemik ini masih berleluasa.

Semalam (11 Julai 2020), Amerika Syarikat telah mencatatkan kes paling tinggi dalam sejarah iaitu 71,286 kes, diikuti dengan Brazil 45,235 kes dan India 26, 919.

Jelas sekali kes koronavirus ini sebernanya masih berleluasa dan kita tidak seharusnya menarik nafas lega dek kerana kes di negara ini semakin menurun.

Ramai juga diantara golongan selebriti yang telah disahkan positif COVID-19. Sama ada di dalam negara dan luar negara, virus ini tidak mengenal mangsa.

Jom kita lihat antara selebriti-selebriti yang pernah atau sedang dijangkiti COVID-19.

1. Puteri Aishah

Selepas berada di Scotland pada 9 Mac lalu, pelakon dan finalis Dewi Remaja 2014/2015, Puteri Aishah telah disahkan positif wabak COVID-19. Berita itu disahkan sendiri oleh pengurusnya, Iman Tang menerusi posting di akaun Instagramnya.

IKLAN

2. Ashraf Muslim

Pelakon ini juga telah disahkan positif COVID-19 setelah menjalani penggambaran drama bersiri, Demi di Inverness, Scotland pada bulan April lalu. Sebelum itu, lapan tenaga pekerja pasukan produksi termasuk pengarah, Rahila Ali dan pelakon, Puteri Aishah dan Puteri Rayyana Rayqa disahkan positif COVID-19.

3. Tom Hanks & Rita Wilson

Bintang ternama Hollwood, pasangan suami isteri ini disahkan positif COVID-19 ketika berada di set penggambaran sebuah filem yang berkisarkan tentang kehidupan lagenda rock n roll Elvis Presley di Australia.

4. Olga Kurylenko

Pelakon Perancis yang pernah membintangi filem James Bond “Quantum of Solace” mengumumkan dirinya positif COVID-19 pada 15 Mac selepas menjalani ujian saringan.

5. Idris Elba

Pelakon popular Hollywood Idris Elba mengesahkan dirinya positif COVID-19 tetapi menjelaskan bahawa dia tidak mengalami sebarang simptom.

6. Pink

Pada 3 April 2020, Pink mendedahkan dia dan anak lelakinya, Jameson telah disahkan positif COVID-19. Namun, selepas membuat ujian kali kedua, dia dan anaknya telah mendapat keputusan negative dan sembuh daripada jangkitan virus tersebut.

7. Amitabh & Abhishek Bachchan

Terbaru, pelakon legend Amitabh Bachchan dan anak lelakinya Abhishek baru sahaja disahkan positif COVID-19. Ahli keluarga yang lain serta rakan-rakan kenalan mereka masih menunggu keputusan saringan. Difahamkan mereka berdua kini dirawat di Hospital Nanavati di Mumbai, India.

Sama-samalah kita doakan agar penularan kes ini dapat dikurangkan diseluruh negara. Untuk masyarakat kita yang ada di Malaysia, teruskan mengamalkan penjarakan sosial dan jangan lupa ikut semua SOP yang telah ditetapkan kerajaan.

Stay safe!