Beli Handphone Baru ‘Wajib’ Cas Selama 8 Jam, Fakta Atau Auta?

2336

Pernah tak korang dengar tentang ‘petua’ kalau beli handphone baru, untuk first time charge mesti kena 8 jam supaya bateri telefon tahan lebih lama?

Persoalannya, adakah ia benar atau hanya mitos semata-mata?

Pembaziran RM 86 juta setiap tahun

Menurut Root of Science, manusia menggunakan RM 86 juta setiap tahun untuk mengecas bateri handphone melebihi daripada keperluan dan kapasitinya.

Ini kerana kebiasaan handphone yang baru dibeli, pengguna telah di’ajar’ untuk mengecas telefon tersebut selama 8 jam untuk kali pertama dan termasuklah aktiviti mengecas yang berlaku dalam kehidupan seharian.

Perlu ke?

Sebenarnya, korang tak perlu cas telefon baru sampai 8 jam tapi ada pengecualiannya. Antara bateri boleh cas yang luas penggunaannya sebelum ini adalah bateri Nikel Kadmium (Nickel Cadmium atau NICs) dan Nikel-Logam-Hidrida (Nickel Metal Hydride atau NiMH).

Bateri-bateri ini dikatakan mempunyai memory effect apabila dicas selepas dikeluarkan oleh kilang. Ia seumpama bateri tersebut ‘menghafal’ sebanyak mana cas yang boleh disimpan dalam jangka masa yang panjang.

Lain pula dengan handphone yang selalunya menggunakan bateri Lithium-Ion, iaitu secara umumnya tidak mempunyai ketahanan yang kuat seperti bateri NiMH dan NiCd.

‘Mitos Orang Bandar’

Kesimpulannya, handphone baru yang dikatakan perlu dicas selama 8 jam untuk kali pertama adalah hanya “mitos orang banda”. Sebaiknya, korang baca je panduan penggunaan telefon bimbit. Jika tidak ada saranan untuk perlu berbuat seperti itu, maksudnya tidak perlu dicas sehingga 8 jam. Cukup sekadar sehingga bateri penuh, kemudian mati kan suis.

Jadi lepas ni, kita tak perlu terpedaya lagi dengan ‘petua’ charge hanphone baru selama 8 jam ni. Bukan apa, boleh jimatkan elektrik guys. Duit pun selamat. Hiks!

CER KOMEN SIKIT