10 Selebriti Hollywood Beragama Islam Yang Korang Mungkin Tak Tahu

3315

Kalau kita melihat kehidupan selebriti di Hollywood, mesti ramai yang tidak menyangka ada di antara mereka ini sebenarnya merupakan seorang Muslim.

Nah, REMAJA share beberapa barisan atlet terkemuka, ahli muzik dan ikon yang mungkin anda sendiri tidak tahu bahawa mereka beragama Islam.

1. Mike Tyson

Merupakan seorang peninju yang hebat dan terkemuka dunia, Mike Tyson telah kembali memeluk Islam kembali pada tahun 1992 apabila dia telah dipenjarakan atas tuduhan merogol.

2. Dave Chappelle

Pelakon komedi ini memeluk Islam pada tahun 1998 dan berniat untuk mengerjakan ibadah Haji tetapi niatnya itu masih belum tercapai kerana permohonan Visanya tidak diluluskan.

3. Jemima Khan

Model British yang memiliki rupa paras menawan ini memeluk Islam sebelum berkahwin dengan bekas pemain kriket Pakistan, Imran Khan. Walaupun akhirnya mereka bercerai dan dibesarkan dalam masyarakat Yahudi, tetapi Jemima masih kekal menjadi seorang Muslim yang setia.

IKLAN

4. Jermaine Jackson

Jermaine mungkin dikenali kerana dia merupakan salah seorang daripada keluarga Jackson. Dia mula memasuki Islam semula pada tahun 1989, selepas lawatan ke Bahrain. Berkahwin dengan seorang wanita Afghanistan, Jermaine mengakui bahawa dia tidak mendapat jawapan melalui agama Kristian yang dianuti sebelum ini.

5. Shaquille O’Neal

Mungkin kamu mengenalinya sebagai seorang pemain bola keranjang, namun adakah kamu tahu bawa dia seorang Muslim? Nama sebenarnya adalah Shaquille Rashaun yang bermaksud ‘pahlawan kecil’ dalam bahasa Arab.

6. Zayn Malik

Bekas ahli kumpulan One Direction, Zayn Malik merupakan salah seorang Muslim yang terkenal di sana. Malangnya, identiti Islam mereka terus-terusan dikritik dan menjadi antara konflik yang dihadapi oleh bintang ini.

7. Busta Rhymes

Rapper ini telah memeluk Islam tetapi terjadinya konflik apabila dia menyanyikan lagu yang dianggap tidak sopan, “Arab Money”. Seorang DJ telah pun dipecat kerana memainkan lagu ini di radio.

8. Snoop Dog

Seorang lagi rapper yang beragama Islam, Snoop Dog. Memeluk Islam pada tahun 2009, namun dilihat dia seorang yang gemar bertukar-tukar agama.

9. Cat Stevens

Penyanyi ini telah membuatkan peminatnya terkejut apabila dia telah memeluk Islam secara terbuka dan menukar nama kepada Yusuf Islam pada tahun 1978. Selepas memeluk Islam, dia dilihat sudah jarang melakukan persembahan pentas. Namun yang terbaru, dia sudah mula kembali aktif dalam dunia persembahan dan mendapat kritikan hebat daripada umat Islam kerana ingin kembali dalam industri muzik.

10. Akon

Pelantun suara “Smack That” dan “I Wanna Love You” ini adalah seorang Muslim  yang dilahirkan di St. Louis, Missouri. Pada Jun 2015, dia ditemubual oleh akhbar The National di Abu Dhabi mengenai kerjaya dan agama: “Saya dilahirkan sebagai seorang Islam dan sentiasa menjadi pendebatan mengenai Islam dan muzik. Saya tidak pernah melihat aspek persembahan muzik itu sendiri, tetapi pada niat,”

“Malah, jika anda melihat penggunaan solat dalam Islam, kita berdoa dalam melodi. Apabila kita mendengar azan di seluruh dunia, ia juga dilakukan dengan melodi. Jadi, tiada siapa yang boleh memberitahu saya bahawa muzik itu haram.”
Sumber: celebcereal.com