10 Drama Korea Tema Kedoktoran Yang Best Boleh Korang Follow

1421

Baru-baru ini, viral tentang sebuah drama yang melibatkan karakter profession seorang doktor yang katanya bertentangan dengan tugas hakiki.

Ramai yang memberi pendapat bahawa jika nak dibandingkan dengan drama-drama luar, fokus mereka terhadap sesuatu kerjaya itu adalah lebih serius menggambarkan situasi sebenar dalam bidang tersebut.

Drama Korea antara yang menggunakan istilah yang betul dalam perubatan, pembedahan yang realistik, pakai scrubs, tidur dekat hospital, hidup tak terurus, lari sana sini nak selamatkan pesakit, cuma ada la sikit sempat nak bercinta. Hiks!

Kalau nak lebih puas hati, apa kata korang tonton sendiri antara drama-drama perubatan yang best untuk korang follow!

1. Emergency Couple

Seorang pelajar perubatan, Oh Chang-min (Choi Jin-hyuk), dan dietitian, Oh Jin-hee (Song Ji-hyo) jatuh cinta lalu berkahwin walaupun ditentang kuat oleh keluarga. Chang-min berasal dari keluarga kaya dan disebabkan perkahwinan itu, keluarganya mula menyekat kewangannya.

Untuk mendapatkan wang dengan mudah, Chang-min melupakan impiannya menjadi doktor dan bekerja sebagai jurujual farmasi. Kehidupan mereka semakin tertekan dan pasangan ini mula sentiasa bergaduh dan akhirnya bercerai.

Selepas bercerai, Chang-min dan Jin-Hee telah kembali semula ke kolej perubatan untuk mengejar impiannya menjadi doktor. Mereka betemu kembali sebagai pelatih di hospital yang sama, di mana mereka perlu bekerja di bilik kecemasan bersama selama tiga bulan.

2. Doctor Stranger

Ketika kecil, Park Hoon (Lee Jong-suk) dan ayahnya Park Cheol (Kim Sang-joong) diperdayakan dan dihantar ke Korea Utara. Disana, Park Hoon dilatih untuk menjadi doktor oleh ayahnya yang merupakan doktor terkenal di Korea Selatan.

Park Hoon menjadi pakar pembedahan jantung (Kardiotorasik) genius selepas menghadiri kolej perubatan di Korea Utara. Di sana, dia telah jatuh cinta dengan Song Jae-hee (Jin Se-yeon).

Selepas ayah Park Hoon meninggal dunia, dia cuba melarikan diri ke Korea Selatan dengan Jae-hee, tetapi terputus hubungan akhirnya dalam satu peristiwa.

Park Hoon mula bekerja sebagai doktor di hospital terkemuka dan dia mendapati seorang gadis yang kelihatan serupa seperti Jae-hee, iaitu Doktor Han Seung-hee, tetapi Seung-hee menafikan dia mengenali Park Hoon.

3. Romantic Doctor, Teacher Kim

Drama ini menceritakan kehidupan tiga orang doktor yang sudah tidak lagi bekerja sebagai doktor di Hospital Geodae. Tiga doktor daripada generasi berbeza ini dipertemukan kembali di Hospital Doldam, sebuah hospital lama di sebuah pedalaman yang serba serbi kekurangan kelengkapan dan kemudahan. Kisah dari drama ini adalah bagaimana perjuangan doktor-doktor ini berkhidmat di hospital tersebut, sekaligus mempertahankan dan menaikkan taraf hospital di kawasan pedalaman.

4. Doctor Crush

Yoo Hye-jung (Park Shin-hye) adalah seorang pelajar sekolah menengah yang keras kepala dengan berkeperibadian gangster. Kerana banyak pengalaman pahitnya semasa kecil, Hye-jung menutup hatinya terhadap orang lain.

Namun, dia berubah setelah bertemu dengan mentornya, seorang guru di sekolahnya Hong Ji-hong (Kim Rae-won), yang merupakan pakar bedah otak. Hong Ji-hong memainkan peranan penting dalam mengubah hidup Hye-jung dari gadis liar yang tiada harapan menjadi seorang doktor yang penuh semangat.

Mereka berpisah kemudian selepas nenek Hye-jung meninggal dunia, ketika Hye-jung masih bersekolah lagi,tapi bertemu semula setelah 13 tahun, saat Yoo Hye-jung sudah berjaya menjadi Pakar Bedah Otak.

5. It’s Okay That’s Love

Drama ini berkaitan dengan penyakit mental. Kang Jae Yeol (Jo In Sung) mengalami gangguan Obsesif Kompulsif (OCD) dan Skizofrenia dimana ia adalah gangguan mental yang serius. Mereka mengalami khayalan, halusinasi, pemikiran dan kepercayaan luar biasa, dan terpisah dari realiti.

Siri ini nampak seperti kisah biasa-biasa tetapi pendedahan yang dibuat tentang penyakit mental memang terbaik.

6. Hospital Ship

Hospital Ship mengisahkan tentang kisah doktor-doktor muda yang menyediakan perkhidmatan perubatan kepada penduduk pulau melalui hospital bergerak di dalam kapal. Drama ini agak santai sikit, kurang menunjukkan elemen-elemen pembedahan, tapi mesej yang ada tetap sampai pada penonton.

7. Live Up To Your Name

Heo Im (Kim Nam-gil), adalah seorang doktor oriental, diakui sebagai yang terbaik dalam akupunktur dan moxibustion di zaman Joseon. Kejayaan beliau disekat kerana statusnya dirinya yang rendah.

Suatu hari, Heo Im secara tidak sengaja merentasi masa dan mendapati dirinya di Seoul pada masa sekarang. Dia bertemu Choi Yeon-Kyung (Kim Ah-jung), seorang doktor yang hanya mempercayai perubatan moden sahaja dan tidak setuju dengan perubatan secara tradisional walaupun datuknya ialah doktor oriental. Ramai yang cakap drama ni best gila sebab karakter hero dalam siri ini sangat menghiburkan.

8. Kill Me Heal Me

Drama yang mengisahkan tentang seorang lelaki yang menghidap gangguan kecelaruan peribadi (Dissociative Identity Disorder). Penyakit psikologi ini sangat jarang berlaku kerana seseorang pesakit itu mempunyai banyak personaliti berbeza. Ketika satu personaliti hilang, mereka akan melupakan segala yang berlaku, sementara personaliti yang lain keluar.

Emosi korang juga bakal dipermainkan kerana drama ini boleh membuatkan korang tergelak dan menangis. Macam best je kan?

9. Investigation Couple

Drama ini menceritakan tentang ahli-ahli forensik dan juga peneliti yang saling membantu untuk mencari orang jahat. Baek Beom (Jung Jae-Young) telah bekerja sebagai doktor forensik selama 10 tahun. Dia mempunyai keperibadian yang buruk, tetapi hasil kerjanya sangat mengagumkan. Lain pula dengan Eun Sol (Jung Yoo-Mi) yang merupakan seorang pendakwa raya yang mempunyai personaliti menyenangkan. Doktor forensik dan pendakwa raya bekerjasama untuk menyelesaikan kes.

10. Life

Life mengisahkan perbezaan kepercayaan dalam melayan dan merawat pesakit. Ye Jin Woo (Lee Dong Wook) memegang teguh pada prisip kedoktoran, berbeza dengan Goo Seung Hyo (Cho Seung Woo) yang mementingkan wang berbanding nyawa.

Sumber: Kakimuvee

CER KOMEN SIKIT