• 453
    Shares

Zaman berlalu dan ia sememangnya membawa perubahan. Ini termasuklah rekaan dan pemilihan baju raya.

Mungkin disebabkan oleh peredaran zaman yang terlalu pantas, trend pun sudah berubah jua.

Jom lihat 5 perbezaan yang ada.

 

* * * * *

01

Dari Baju Melayu Tradisional Ke Baju Melayu Moden

Sebelum kemunculan baju Melayu Moden, mungkin korang pernah dengar tentang baju Melayu cekak musang dan baju Melayu teluk belanga? Hehe..

Dengan ciri-ciri unik seperti pesak dan kekek yang bertujuan untuk memberi keselesaan kepada si pemakai, generasi lelaki muda kini semakin menghindari pula pesak dan kekek. Kononnya, baju Melayu mereka akan kelihatan gelebeh, ‘macam orang tua’ dan macam-macam alasan lagi.

Lalu, muncul lah rekaan baju Melayu moden yang direka seketat-ketatnya mengikut bentuk tubuh lelaki. Kalau berbadan sado, pakaian kelihatan seperti nak terkoyak rasanya semasa duduk. Kalau berbadan slim, pinggang ramping lelaki memang akan kelihatan menonjol gitu.

Tidak, penulis tak bermaksud untuk memperkecilkan minat dan stail terkini baju Melayu.

Penulis juga berpendapat, jika kena potongan baju Melayu moden pada bentuk tubuh, pasti si pemakainya akan tampil segak persis Remy Ishak – no doubt about that. Namun, jika boleh biarlah ada ruang untuk pemakai bernafas seperti yang ditampilkan oleh Atelier Fitton.

A post shared by Atelier FITTON (@atelierfitton) on

 

* * * * *

02

Dari Baju Melayu Ke Kurta & Jubah

Pernah, sekitar tahun 2016, kecoh apabila pelakon senior Jaafar Onn pernah ‘mengamuk’ di media sosial kerana beranggapan anak muda lelaki terlalu taksub dengan pakaian kurta yang berasal dari India.

Kata beliau, disebabkan ‘rimas’ untuk memakai sampin dan baju Melayu pada pagi Syawal, lelaki lebih sanggup ‘menghancurkan tradisi’ dengan memakai kurta. Dek kerana komen tersebut, ada yang berpendapat beliau terlebih emosi dan ‘ketinggalan zaman’.

Trend kurta dan jubah ini sebenarnya sudah lama berada dalam pasaran Malaysia.

Cuma dahulu, hanya golongan ‘abah-abah’ yang pakai untuk dibawa ke masjid. Sekarang, apabila Kurta dan Jubah yang mempunyai banyak pilihan warna, corak dan potongan, generasi muda pula yang lebih tertarik dengannya. Contohnya, rekaan Jubah Souq yang ringkas dengan warna solid.

Jubah Souq. Fashion Valet

Baru korang tahu kenapa ‘abah-abah’ suka pakai. Selesa kan?

* * * * *

03

Dari Baju Kurung Ke Abaya

Baju kurung umpama pakaian ‘staple’ perempuan Melayu pada tahun 1950-an. Kalau nak ke mana-mana, mesti mereka akan memakai baju kurung. Kini pakaian baju kurung seperti semakin dipinggirkan. Kurang sungguh golongan pekerja yang memilih untuk memakai baju kurung ke pejabat dan event tertentu.

Perempuan Melayu semakin tertarik pula dengan pakaian yang lebih ketat atau lebih longgar – bukannya yang ‘ngam-ngam’ seperti baju kurung. Kurung moden dengan rekaan atas yang lebih singkat semakin diminati kerana mereka inginkan efek kelihatan tinggi dan kurus.

Petra RTW. Zalora

 

Manakala bagi yang merancang untuk ‘melahap’ semasa ke rumah terbuka, abaya dan kaftan menjadi pilihan. More space for your food, girls! Antara yang mencuri tumpuan adalah rekaan Afiq M dengan perincian pearls pada kain kaftan baby blue.

Afiq M. Zalora

 

* * * * *

04

Dari Kebaya Ke Peplum

Mulai 1960-an, obsesi terhadap baju kurung berubah kepada kebaya pula. Selebriti dan pelakon filem Malaysia serta Singapura pada waktu itu menarik ramai perempuan Melayu untuk mengenakan kebaya yang dilihat menonjolkan bentuk tubuh sempurna.

Afiq M. Zalora

 

Syomirizwa Gupta.

 

Ada juga versi yang lebih ‘modest’ dengan wujudnya kebarong iaitu satu lagi versi kebaya berpotongan labuh. Kedua-duanya diminati ramai terutamanya apabila tiba musim perayaan.

Sehinggalah beberapa tahun yang lalu, potongan peplum pula dilihat menjadi pilihan kerana dikatakan lebih moden.

Peplum sememangnya boleh menonjolkan keyakinan sekiranya potongannya terletak cantik – tidak terlalu labuh dan tidak terlalu beropol. Namun itu tidak bermaksud kebaya dan kebarong itu ketinggalan zaman. Masih ada pereka fesyen yang memberikan injeksi moden kepada pakaian tradisi seperti Syomirizwa Gupta dan Afiq M.

KREE. Zalora

 

Lubna Official. Zalora

 

* * * * *

05

Harga Berpatutan Ke Harga ‘Suku Gaji Kau’

Harga adalah isu besar untuk mana-mana pakaian raya pada setiap tahun. Tidak kiralah label mana sekalipun yang korang pilih, penetapan harga yang semakin lama semakin mahal ini memang membimbangkan.

Adakah baju Raya baru hanya boleh dimiliki oleh anak orang berada dan selebriti saja? Silap hari bulan, pembeli terpaksa berhutang semata-mata nak memiliki baju Raya baru.

Antara punca kenaikan harga mendadak baju Raya adalah kerana tambahan perincian pada baju seperti frills, bell sleeves, feathers, potongan baju asymmetrical dan penggunaan kain lace. Nampak kecil tapi impak penambahan inilah yang menjadi punca harga melambung sehingga mencecah suku gaji korang.

Kalau suku tak mengapa lagi, kalau setengah daripada gaji?

 

* * * * *

06

Tudung Bawal Ke Turban

Perubahan tudung bawal ke shawl atau selendang, ke instant shawl dan akhirnya ke turban.

Rata-rata trend ini bermula daripada kelibat selebriti yang menggayakannya. Yuna, Neelofa dan Vivy Yusuf merupakan antara pelopor kepada bermulanya trend tudung ini.

Tak ada masalah sebenarnya kalau nak bergaya dengan tudung baru, cuma pastikan ia menutupi apa yang patut ya.

 

* * * * *

07

Tempahan Ke Online Shopping

Kewujudan beberapa laman web membeli-belah seperti Zalora, Lazada dan Fashion Valet membuka peluang baru kepada pereka fesyen negara. Tiada siapa pernah terfikir, tugas untuk membeli baju Raya semudah satu klik saja.

Zalora Malaysia

 

Fashion Valet

 

Tiba-tiba rindu pula dengan tradisi pergi ke tukang jahit untuk tempahan seawal 4 bulan sebelum Ramadan.

* * * * *

Mungkin selepas ini, ada yang akan mengkritik penulis sebagai old-fashion, tak memandang ke arah masa depan dan macam-macam lagi lah.

Namun, dalam banyak-banyak perkara – baju raya dilihat sebagai satu identiti yang seharusnya dipelihara dengan baik.

Jika asyik teringinkan perubahan sehingga rekaan tradisi diabaikan, siapa lagi yang nak memakainya 10, 20 tahun dari sekarang?

CER KOMEN SIKIT

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Dikendalikan Oleh Astro Group

error: